Op de website kan men alle informatie vinden rondom het nieuwe hulp-begeleidingsprogramma van Stichting Papili. Een unieke aanpak voor succesvolle integratie voor vluchtelingen, geholpen en begeleid door vluchtelingen.
hoe voor te bereiden op een sollicitatiegesprek?
hoe voor te bereiden op een sollicitatiegesprek?
Een belangrijke vraag voor onze kandidaten! In de fase Cocon werken wij in stappen naar het zelfstandig solliciteren op deze droombaan. Maar ook hoe je om kunt gaan met teleurstellingen en op welke tegemoetkomingen je beroep kunt doen. Met een goede voorbereiding stel je de juiste vragen en geef je goede antwoorden die eerder zullen leiden tot een goed sollicitatiegesprek.
‘’Een vluchteling met een verblijfsvergunning (statushouder) mag werken en heeft dezelfde rechten en plichten als een Nederlander op de arbeidsmarkt. Maar met een vluchtelingenachtergrond en nog geen ervaring met de Nederlandse arbeidsmarkt staat de kandidaat toch onbewust een punt achter. Het is in Nederland gebruikelijk om de volledige ervaring met jou als kandidaat in het sollicitatieproces te beoordelen. Daarom hebben wij afgelopen bijeenkomst een expert uitgenodigd op het gebied van sollicitatiegesprekken, aldus Fereshteh Moradi - trainer/therapeut.’’
Praktijk en theorie
Praktijk en theorie gaan samen in het Papili-programma. Daarom hebben wij Babek uitgenodigd van SendPeople. Babek voert wekelijks tot wel 20 sollicitatiegesprekken. De expert geeft onze kandidaten een inkijk in de praktijk. Een realistisch perspectief van de persoon aan de andere kant van de tafel.
Om te voorkomen dat de moed al snel wordt opgegeven, helpen wij de kandidaten graag met het vinden van de juiste baan. Als onderdeel van het programma hebben wij daarom een gastspreker uit de praktijk uitgenodigd.
Sollicitatiegesprek oefenen d.m.v. rollenspel
Natuurlijk is het spannend om te solliciteren op een baan. Het geeft spanning en onzekerheid. Zeg je het juiste of nemen de zenuwen de overhand? En met wie ben je in de race voor de baan… Naast het feit dat de kans aanwezig is dat de eerste sollicitatie niet direct een succes hoeft te zijn. Het is de kunst om hiervan te leren en jezelf te verbeteren op basis van feedback.
Om te voorkomen dat de kandidaat de moed nooit opgeeft. Proberen wij zoveel mogelijk te oefenen en de praktijk na te bootsen. In deze bijeenkomst heeft de professional van Papili verschillende rollenspellen ontwikkeld en samen met onze gastspreker een sollicitatiegesprek gesimuleerd.
De kandidaten zijn in gesprek gegaan met onze gastspreker. Het zoveel mogelijk simuleren van een écht sollicitatiegesprek. Onze gastspreker heeft zich niet ingehouden en alle kandidaten een realistische ervaring van de praktijk proberen te geven. Daarnaast de kandidaten ook meegenomen in het proces. Van het insturen van jouw motivatiebrief/video tot het sollicitatiegesprek. De kandidaten hebben door onze gastspreker een beter beeld gekregen van de vragen, het proces en praktische tips.
‘’Er heerst een positieve mindset bij de kandidaten. Het was niet solliciteren op het salaris, maar op de baan. Dat is een groot verschil en de mindset die je zoekt bij een kandidaat, aldus Babek.’’
Drie tips van onze expert
- Ben altijd jezelf, anders val je achteraf altijd door de mand
- Alle fases tot het gesprek zijn onderdeel van het sollicitatiegesprek
- Verdiep je in de functie en werk je vragen van te voren uit
Volgende bijeenkomst gaan wij de sollicitatie vastleggen op video en insturen als sollicitatie. Dit is een eerste praktijkoefening. De kandidaten kunnen dan terugkijken en leren van de video. Een zelfreflectie. De kandidaten zijn klaar voor de eerste oefening.
Pilot starten in uw gemeente?
Voor vluchtelingen door vluchtelingen
Wij vertellen u graag meer over het Papili-programma voor uw gemeente. Het Papili-programma is landelijk beschikbaar en geschikt voor elke gemeente. Wij introduceren u graag het Papili-programma middels onze demo gericht op uw gemeente. Kom met ons in contact via info@papili.nl.